V zariadení Nádej sa nevzdávajú plánov na svoje rozšírenie

31.12.2004 Celý región

Nezisková organizácia (n. o. ) Nádej so sídlom v Prešove sa nevzdáva svojich plánov na rozšírenie a skvalitnenie rovnomenného zariadenia opatrovateľskej služ...
Nezisková organizácia (n. o. ) Nádej so sídlom v Prešove sa nevzdáva svojich plánov na rozšírenie a skvalitnenie rovnomenného zariadenia opatrovateľskej služby na Sládkovičovej ulici v Prešove. A to i napriek tomu, že proti zámeru protestovali obyvatelia okolitých domov petíciou.

Ako na stretnutí s novinármi v Prešove 29. decembra informovala predsedníčka správnej rady Nádeje, n. o. , Katarína Poláková, stavebné konanie bolo pozastavené. Chcú však požiadať o jeho obnovenie. \"Fungujeme od 99-teho roku a neboli žiadne negatívne ohlasy. Až ako náhle bolo, že chceme skvalitniť služby pre týchto ľudí, chceme niečo pre nich urobiť, tak automaticky ľudia sú proti, \" konštatovala a narážala na protestnú petičnú akciu, pod ktorú sa podpísalo asi 60 obyvateľov. Nádej tiež zorganizovala petíciu - za zachovanie domova a získala asi 200 podpisov.
Pre Polákovú sú dôvody protestov ako občasný príchod čiernej sanitky, či zatienenie susednej parcely prístavbou k objektu nepochopiteľné.
O 18 klientov v pokročilom veku z Prešova a jeho blízkeho okolia je tu nepretržitá komplexná starostlivosť. Maximálna dĺžka pobytu je do pol roka, potom odchádzajú do domova dôchodcov.
So situáciou sa prišiel 29. decembra oboznámiť aj poslanec Národnej rady SR za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) Stanislav Kahanec z Prešova. Podľa neho sú také zariadenia potrebné, pretože dávajú príležitosť dôstojne prežiť aj posledné chvíle života.
Klub kresťanských žien pri Okresnom centra KDH v Prešove zorganizoval pre klientov akciu Novoročný balíček nádeje. Starým ľuďom odovzdali balíčky koláčikov, sladkostí a ovocia.
(jj)
 

Vyberte región